Dietetycy są zgodnego zdania – warzywa dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, więc z tego powodu należy je spożywać kilka razy dziennie.
Warzywa to produkty spożywcze stojące na czele piramidy zdrowego odżywiania, opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Ten zapis oznacza, że należy spożywać je w dużej ilości, bez specjalnych ograniczeń, a przede wszystkim, powinny być obecne najlepiej w każdym posiłku.
Podział warzyw ze względu na kolor
Warzywa można podzielić na kilka grup, z czego najpopularniejszy podział to na kolory:
– warzywa czerwone, do których należą między innymi buraki, pomidory,
rzodkiewka, papryka,
– zielone – szczypior, kalarepa, brokuł, szpinak i inne,
– fioletowe – bakłażan, czerwona cebula, filetowe odmiany brukselki,
brokuła, jarmużu czy marchwi oraz wiele innych.
Warzywa czerwone zawierają ogromne ilości likopenu, antocyjanów i potasu, zielone to skarbnica chlorofilu i witaminy C, a także żelaza, natomiast filetowe to niezastąpione źródło antocyjanozydów. Wszystkie te składniki mają za zadanie ochronę organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi, zapewnić odżywienie komórek oraz wpływać na właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów.
Marchew – smaczne i zdrowe warzywo
Wśród warzyw na szczególne uznanie zasługuje marchew zarówno w tradycyjnym, pomarańczowym kolorze, jak i jej innych barwnych odmianach.
Jest nie tylko smacznym, często słodkim i soczystym warzywem, ale również posiada dobroczynny wpływ na zdrowie organizmu. Z tych powodów powinna pojawiać się w naszym jadłospisie tak często jak to tylko możliwe.
Marchewka jest źródłem cennych składników odżywczych w postaci witamin, karotenoidów takich jak zeaksantyna, likopen, alfa-karoten, luteina oraz beta-karoten. Posiada również przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy oraz związki fenolowe, co sprawia, że to smaczne warzywo wykazuje silne działanie przeciw wolnorodnikowe, czyli mówiąc inaczej – chroni przed nowotworami.
Sok z marchwi kalorie
Jako że marchewka należy do warzyw, jej spożywanie może być praktycznie nieograniczone, chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie odchudzającej. To warzywko ma niewielką ilość kalorii, więc spożywanie jej zdecydowanie wpływa na sukcesywne pozbywanie się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie utracie niepotrzebnych kilogramów.
Marchewkę można spożywać w dowolnej postaci, jako surową, gotowaną, z dodatkiem innych warzyw lub jako wyciśnięty sok. Każda z tych postaci zawiera składniki odżywcze, z tym że marchew gotowana, ze względu na wysoką temperaturę obróbki może mieć je w ograniczonej wysokości.
Najpopularniejszą formą spożywania surowej marchewki jest zrobienie z niej soku przy pomocy odpowiedniego urządzenia, które oddzieli suchą masę od płynnej zawartości. Sok z marchwi jest bardzo smaczny, pożywny i bogaty w składniki odżywcze. Podobnie jak marchew starta na tarce ma właściwości odchudzające ze względu na niską kaloryczność.
Sok z marchwi można łączyć z innym sokiem, co nie tylko wzbogaci smak napoju, ale również uzupełni składniki odżywcze o inne wartości.